10.12.12

Väitöksiä nuoruuden nivelvaiheista

Ilpo Kuronen: Peruskoulusta elämänkouluun

Kurosen laadullisen tutkimuksen kohdejoukkona oli 22 ammatillisesta koulutuksesta syrjäytymisvaarassa olleita nuoria aikuisia, jotka opiskelivat vaihtoehtoisissa koulutusmuodoissa. Tutkimusaineistona on heidän kertomansa koulutuselämäkerrat. 

Koulutuksellisen syrjäytymisprosessin kääntymistä myönteiseen kehityskulkuun on tutkittu vähän. Kurosen väitöskirjasta tällaista tietoa löytyy.

Kurosen väitöskirja on myös verkossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-3890-1

Aino Äikäs: Toiselta asteelta eteenpäin

Äikäs on tehnyt väitöstutkimuksensa vaikeavammaisten nuorten aikuisten koulutuksesta ja työllistymisestä. Tutkimuksen kohteena olleet nuoret olivat suorittaneet Valmentava II koulutuksen (Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus).

Tutkimusta varten on haastateltu neljää nuorta ja kahdeksaatoista vanhempaa ja nuorten kanssa työskentelevää ammattilaista. Tutkimuksen tulokset esitellään kertomuksina.

Väitöskirja on myös verkossa: URN:ISBN:978-952-61-0776-9

Helena Ahponen: Vaikeavammaisen nuoren aikuistuminen

Ahposen tutkimusaineistona on yhdeksän vaikeavammaisen nuoren useista haastatteluista kahdeksan vuoden ajalta. Aineistoa on täydennetty viiden asiantuntijan haastattelun avulla. Asiantuntijoista kaksi on vaikeavammaisia. Haastateltujen nuorten mielestä erityiskoulut sen paremmin kuin integroitu opetuskaan ei tarjonnut tarpeeksi tukea eikä suojaa kiusaamiselta. Epävakaa ja salpautunut työura on tässä tutkimuksessa ollut vielä se vammaisen nuoren kohtalo. Yksi syy on ehkä ollut ammatinvalinnan ohjauksessa ja todellisten mallien puute vaikeavammaisen työnteosta eri ammattialoilla.

Ahposen tutkimus löytyy myös verkosta: Vaikeavammaisen nuoren aikuistuminen