4.1.13

Oppimisvaikeuksien tunnistaminen ja kuntoutus

Opi oppimaan


Kuntoutussäätiön suuri Opi oppimaan -hanke (2006-2010) tuotti monenlaisia oppimisvalmennukseen liittyviä aineistoja. Hankkeen ajatuksena oli että juuri tunnistamattomat oppimisvaikeudet aikuisilla voi aiheuttaa itsetuntoonglemia, masennusta, alkoholin väärinkäyttöä ja jopa rikollisuutta. Hankkeessa päästiin myös oppimisvaikeuksien kuntoutusoppaisiin.

Opi oppimaan -hankkeen tuottamaa opaskirjallisuutta ja raportteja on ainakin vielä saatavissa verkosta:

Ryhmästä voimaa aikuisen oppmisvaikeuksiin
Oppimisvaikeuksien huomioiminen asiakkaan ohjauksessa
Oppimisvalmennus kuntoutusmuotona
Hankkeen sivuilla on myös lista oppimisvaikeuksiin liittyvästä kirjallisuudesta.

Kuntoutusta tietokoneohjelmalla

Minna Törmäsen väitöskirja-artikkelissa kerrotaan Ruotsissa ja Suomessa toteutetusta oppimisvaikeuksien kuntoutuksesta audilex-ohjelmalla, jossa yhdistetään auditiivista ja visuaalista aistitietoa. Erilaisten oppimisvaikeuksien päällekäisyys tuli myös esiin interventiossa sillä myös tarkkaavaisuuden häiriöistä ja kielen kehityksen häiriöistä kärsivät oppilaat hyötyivät lukikuntoutuksesta. Positiivisiin tuloksiin ei vaikuttaneet sen paremmin sukupuoli, ikä eikä kieliympäristö. Hyvän tuloksen syynä arvellaan olevan kahden aistitiedon yhdistämisen kautta saatava uusi tieto.

Väitös löytyy osoitteesta: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-5771-7

Lukemisen vaikeuden kuntoutus ensiluokkalaisilla : Kolme pedagogista interventiota

Lotta Uusitalo-Malmivaaran tutkimukseen (2009) osallistui  80 ensiluokkalaista yhdeksän eri espoolaiskoulun 19 luokalta. Tutkimuksessa päädyttiin siihen että erityisopetuksellisesta interventiosta oli hyötyä, vaikka parhaiten lukumenestystä mittasikin ennen koulua mitatuista muuttujista ei-verbaali älykkyys.

Väitöskirjassa on myös lukemaan opetuksen historiaa ja menetelmiä sekä lukemisen vaikeuksien syitä ja vaihtelua kansainvälisesti vertaillen.

Väitös löytyy osoitteesta: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe200905201525